איך פסק דין העוסק במקרקעין משפיע על ההתנהלות שלנו מול הרשויות?
פסק דין חדש של בית המשפט העליון מחזק את מעמדו של האזרח מול רשות מינהלית שעשתה טעות אשר גרמה לו נזק (עא 2733/19 אורן אלימלך נ’ רשות מקרקעי ישראל).
בני זוג שאיחרו במועד תשלום עבור קרקע שהקצתה רמ”י (רשות מקרקעי ישראל) טענו שהאחרונה היתה חייבת לתת להם ארכה להשלמת התהליך. ביהמ”ש העליון קבע, קודם כל, כי רשות מינהלית לא חייבת לתת ארכה, גם לא של יום אחד.
אולם, רמ”י טעו בתאריך התשלום על השובר ונתנו לבני הזוג מועד קצר יותר לתשלום, ממה שמתחייב לפי נהליה. בית המשפט קבע כי אם הרשות פועלת בחוסר תום לב ומוסרת מידע שאינו נכון לאזרח, עליה לפעול על מנת לתקן את הנזק שנגרם לו.
עצם הטעות במועד האחרון לתשלום מהווה התנהגות חסרת תום לב מצד רמ”י, גם אם מדובר בטעות מחשובית ורמ”י לא התכוונה להטעות את המערערים, אבל יש כאן סטייה מסטנדרט התנהגות מצופה מרשות מנהלית.
כיוון שרמ”י, על פי נהליה, עומדת על ביצוען של עסקאות בהתאם למועדים שנקבעו, עליה לספק ליזמים מידע מדוייק וברור על המועדים בהם הם נדרשים לעמוד בהם. טעויות או אי דיוקים, גם אם נעשו ללא כוונת מכוון, אינם עולים בקנה אחד עם חובת ההגינות החלה על רמ”י. הצדדים היו במו”מ מתקדם, אשר במהלכו השקיעו המערערים משאבים משמעותיים בביצוע הרכישה. ביהמ”ש חשב שלא הגיוני שלא להתייחס להתנהגות רשלנית של רמ”י, אשר ייתכן כי תרמה לירידה לטמיון של השקעות המערערים ברכישת הנכס.
כאמירה עקרונית, העיר ביהמ”ש כי מן הראוי להסדיר את עניין מתן הארכות לתשלום בנהלים, הקובעים מנגנונים מסודרים למתן ארכה במקרים מתאימים.
איך פסק הדין הזה רלוונטי להתנהלות מול רשויות אחרות? ומה אפשר ללמוד ממנו?
- וודאו מה לוחות הזמנים כדי לבצע את מה שהרשות המינהלית דרשה מכם, ואיך ומתי אפשר לקבל ארכה.
- תעמדו בזמנים שקובעים לכם. תתייחסו אליהם כאל מועדים קשיחים. אל תבנו על כך שתקבלו ארכה.
- אם אין ברירה ואתם חייבים ארכה – תבקשו אותה בצורה ברורה, עם לוחות זמנים ברורים להשלמת הנדרש מכם.
- הרשות עשתה טעות (וזה קורה) – תעמדו על כך שלא תיפגעו מזה.
משרדי עוסק בכל הנושאים הנוגעים לקבלת סיוע מהמדינה למגזר הפרטי – למגזר השלישי (עמותות, חברות לתועלת הציבור ומלכ”רים אחרים) ותמריצים למגזר העסקי (מפעלי תעשייה, סטארט-אפ, חברות היי-טק ומפעלים קטנים).
עבודה נכונה, היכרות עם הדרישות הבירוקרטיות והמקצועיות תסייע לכם להיכנס למעגל הגופים הנתמכים ללא תקלות.
היכרות משרדנו עם המסלולים השונים ועם הדרישות הבירוקרטיות מאפשרת למקסם את אפשרויות הסיוע, לעמוד בתנאי הסף, למלא את הטפסים הנכונים ולהתמודד עם ביקורות עומק ודחיית בקשות.
תודה רבה!
יש לכם הערות או הארות? מוזמנים ומוזמנות לשלוח אליי!
אהבתם את התוכן? אשמח אם תשתפו עם קולגות וחברים!
האמור לעיל אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי ואינו מהווה חוות דעת משפטית. המידע הינו מידע חלקי וכללי בלבד, והמסתמך על המידע עושה זאת באחריותו ועל דעת עצמו בלבד.
פוסטים דומים
-
מה זה "גיוס משאבים ציבוריים"?
אלו שירותים המשרד נותן? מדי שנה מעניקים משרדי הממשלה תמיכות מתקציב המדינה, בסך כולל…