מהו מיזם “גיידסטאר” ואיך הוא יכול לעזור לכם?
“גיידסטאר: אתר העמותות של ישראל” הוא פרוייקט הדגל של רשם העמותות לטובת קידום השקיפות בפעילותם של ארגונים ללא כוונת רווח בישראל (אלכ”רים): עמותות, חברות לתועלת הציבור, אגודות עותומניות והקדשות. בתמונה למטה אפשר לראות חלק מהפיצ’רים באתר.
גיידסטאר כולל מידע רשמי ומקיף על כל האלכר”ים בישראל, אשר מגיע מרשם העמותות, רשות המיסים ומשרד האוצר, בממשק ידידותי, נגיש ונוח למשתמש. מנוע החיפוש יעיל ומאפשר חיפוש לפי שם, מספר תאגיד, סוג ארגון, מיקום גיאוגרפי או לפי תחומי פעילות. כיוון שמדובר במאגר המבוסס על נתונים רשמיים, הוא מאפשר איתור מידע גם על ארגונים ללא כוונת רווח שאין להם נוכחות אינטרנטית.
המידע הזמין מיידית באתר מאפשר לקבל תמונה כוללת על האלכ”ר: מטרות, קיומו של אישור ניהול תקין, אישור פטור ממס לתרומות, בעלי תפקידים, נתונים כספיים, הדיווחים השנתיים ומצב הליכי ביקורת. האתר מציג נתונים על הניהול הכספי של האלכ”רים: תקציבים, מקורות המימון, סכומי התמיכה הממשלתית, התקשרויות במכרזים ממשלתיים ותרומות, ובכך הוא מהווה מקור מידע מועיל לתורמים פוטנציאליים ולוועדות תמיכה ממשלתיות.
בנוסף למידע הרשמי, האלכר”ים יכולים להעלות בעצמם מידע לאתר, כולל קישורים לאתרים ולדפי המדיה החברתית שלהם, דרכי יצירת קשר, סניפים, מידע לתורמים ומתנדבים ולקבלי השירות. ובכך להציג את פעילותם בצורה מיטבית ומקיפה.
בנוסף למידע הפרטני על האלכר”ים, האתר כולל מידע רוחבי וסטטיסטי רב על עולם הארגונים ללא כוונת רווח בישראל: סוגי האלכר”ים, תחומי פעילות, מקורות כספיים, גודל ותחומי פעילות, המתעדכן מדי שנה. יש באתר גם מאמרים אינפורמטיביים לצורך נושאי המשרה בארגונים, תורמים פוטנציאליים והציבור הרחב. לטובת האלכר”ים, האתר כולל גם כולל מאגר מידע של קולות קוראים עדכניים הפתוחים להגשה.
כל אלו יוצרים את מאגר המידע המקיף, העדכני והאיכותי ביותר אודות ארגוני החברה האזרחית בישראל, לטובת האלכר”ים, תורמים, מתנדבים, וועדות התמיכה הממשלתיות והציבוריות ולטובת מי שנזקק לשירותי הארגונים. כיוון שמשרדי עובד בעיקר מול אלכר”ים, אני משתמשת באתר באופן כמעט יום יומי.
לפי החלטות הממשלה, גיידסטאר נמצא בתהליך של פיתוח מתמיד, במטרה להפכו למאגר מידע שרשויות ציבוריות יוכלו להסתמך עליו לצורך קבלת מסמכים, ובכך להקל על הנטל הרגולטורי המוטל על האלכר”ים.
אז איך גיידסטאר יכול לעזור לכם?
לארגונים ללא כוונת רווח: גיידסטאר מאפשר לכם להציג את פעילותכם באופן מרוכז ונגיש לטובת תורמים פוטנציאליים, וועדות התמיכה ממשלתיות, גיוס מתנדבים, ארגונים אחרים והציבור הנזקק לשירותים. גיידסטאר מהווה גם מקור מידע לארגונים לצורך גיוס תורמים – קרנות פילנתרופיות והקדשות (יש לשוניות חיפוש מתאימות), יצירת שיתופי פעולה עם ארגונים אחרים ולצורך קבלת מידע שוטף על קולות קוראים לתמיכה ממשלתית. כדאי מאוד להעלות את כל המידע האפשרי ולשמור אותו עדכני כדי לתת את התמונה המלאה על פעילותכם.
לתורמים: גיידסטאר מאפשר לבצע חיפוש על מטרות ותחומי פעילות אשר מעניינים את התורמים, לקבל מידע מרוכז על ארגונים שיש להם אישור לתרומות ואישור ניהול תקין, ומידע על העמותות עצמן, פעילותן וניהולן הכספי.
למתנדבים: תוכלו לאתר בקלות ארגונים המחפשים מתנדבים, באזור מגוריכם, בתחומים המעניינים אותכם ובאופנים המעניינים אתכם. מנוע החיפוש מאפשר, למשל, לסנן את אפשרויות ההתנדבות להתנדבות טלפונית או אינטרנטית בלבד או להתנדבות חד פעמית.
לציבור הרחב: מי שמחפש סיוע או שירותים בתחום ספציפי או באזור ספציפי, יוכל לערוך חיפוש בקלות ולסנן את הארגונים לפי תחומים, קהלי יעד, אזור גיאוגרפי ואופן הסיוע. מי שמעוניין, למשל, לברר איזה גופים פועלים לטובת סיוע לניצולי שואה בעירו ואלו שירותים הם נותנים– יוכל לעשות זאת בקלות באמצעות מנגנון הסינון באתר.
כמי שהיתה מתמחה אי שם במאה הקודמת, אני עדין זוכרת איך נראו משרדי רשם החברות והעמותות לפני עידן השירותים המקוונים. אלו נראו תמיד מאובקים וחשוכים. מי שרצה נסח עמותה או תקנון היה צריך לכתת את רגליו למשרדים, לנסות לאתר את השם והמספר בספרים מאובקים, ולהמתין בסבלנות עד שמצאו את תיק העמותה. או שאפשר היה להיעזר ב”מעכרים”, שישבו במשרדים עם דפי בולים ענקיים וערימות ניירת ויכלו להשיג כל תיק בכמה דקות, תמורת תשלום (לא סמלי) ולשגר סט צילומים במונית (או בפקס סללולרי שהיה אז פלא של ממש). היום כל זה, נגיש לכם מבלי לזוז מהכסא.
מבחינה זאת, גיידסטאר מהווה שינוי תפיסה מהותי, לפיו שקיפות אמצעי חשוב לפיתוח וקידום של המגזר השלישי בישראל. זוהי קפיצת דרך משמעותית בשקיפות המידע והנגשתו לציבור.
******
משרדי עוסק בכל הנושאים הנוגעים לקבלת סיוע מהמדינה למגזר הפרטי – תמיכות למוסדות ציבור (עמותות, חברות לתועלת הציבור ומלכ”רים אחרים) ותמריצים למגזר העסקי (מפעלי תעשייה, סטארט-אפ, חברות היי-טק ומפעלים קטנים) ומכרזים של גופים ציבוריים.
תודה רבה!
יש לכם הערות או הארות? מוזמנים ומוזמנות לשלוח אליי!
אהבתם את התוכן? אשמח אם תשתפו עם קולגות וחברים!
האמור לעיל אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי ואינו מהווה חוות דעת משפטית. המידע הינו מידע חלקי וכללי בלבד, והמסתמך על המידע עושה זאת באחריותו ועל דעת עצמו בלבד.