מתווה הפיצויים למלכ”רים שנפגעו במהלך “חרבות ברזל”

 

לפני מספר ימים פרסם משרד האוצר את תזכיר חוק תכנית הסיוע הכלכלי (הוראת שעה  – חרבות ברזל) אשר מפרטת את  הסיוע שיינתן למשק בשל נזקי המלחמה.

כידוע, מצב המלחמה שבו אנו מצויים, הוראות פיקוד העורף, גיוס נרחב למילואים, סגירת מערכת החינוך, חוסר הוודאות וחדשות הזוועה מעוטף עזה הביאו לירידה משמעותית בפעילות במשק בכל רחבי הארץ.

הממשלה פועלת במגוון דרכים על מנת לסייע לתושבים המושפעים מן הלחימה באופן ישיר ועקיף, ובין השאר, באמצעות מתן פיצוי לעסקים שנפגעו ברחבי הארץ (לעסקים בעוטף עזה יש הסדר נפרד). על רקע זה הוצע לקבוע מתווה סיוע  לעסקים להשתתפות בהוצאותיהם הקבועות וכן בחלק מהוצאות השכר.

מלכר”ים (עמותות וחל”צ) רבים נפגעו כתוצאה מהמצב, הכנסותיהם ירדו, וחלק גדול מהכנסותיהם הוסטו לטובת מטרות חדשות ופעילות לסיוע למפונים ולחיילי צה”ל. מוסכם כי גם מלכר”ים זכאים לפיצוי על הפגיעה, כמו גופים אחרים במשק. אולם בפועל, הפיצוי המוצע להם הוא מצומצם במיוחד  והפיצוי ככלל – אינו מותאם למאפיינים הייחודיים של מלכר”ים.

מלכ”ר (עמותה או חל”צ) נכנס למתווה הפיצוי רק אם מתקיימים בו שני  תנאים מצטברים:

  1. שליש לפחות מהכנסתו בשנת 2022 לא היתה תמיכות או תרומות – כלומר, שליש מהכנסותיו לפחות היו הכנסות עצמיות.
  2. עיקר ההכנסות העצמיות היו ממכירת שירותים או מוצרים באופן שוטף ובמהלך רוב חודשי השנה (לא פרוייקטים נקודתיים).

ההסבר לכך פשוט: רק ההכנסות העצמיות מושפעות מהמצב במשק. כך למשל, תיאטרון, אשר מקיים הצגות ומוכר כרטיסים במהלך השנה – לא היה יכול לעשות זאת בגלל הנחיות פיקוד העורף ולכן מאבד הכנסות בחודשים אלה. לעומת זאת, תרומות או תמיכות הן החלטה של התורם או הגורם התומך, והן אינו מושפעות בהכרח מהמצב.  לפיכך, מתווה הפיצוי למלכר”ים מתייחס רק לאותו חלק בפעילותו שהוא ההכנסות העצמיות (ורק אם הם עומדים בתנאים לעיל).

תנאי לכניסה למתווה הפיצויים הוא ירידה של 25% לפחות בהכנסות העצמיות לעומת התקופה המקבילה בשנת 2022. חישוב הירידה בהכנסות העצמיות מחושב לפי ההכנסות העצמיות בתקופת הבסיס – 10-11/2022  לעומת תקופת הזכאות – 10-11/2023 –  מחולק בהכנסות העצמיות  בתקופת הבסיס.  גם כאן מצבם של המלכ”רים רע לעומת זה של העסקים (אשר יכולים לקבל פיצוי גם על ירידה של 12.5% בהכנסות, למי שמדווח בשיטה דו חודשית).

מלכר”ים אשר ההכנסות העצמיות שלהם בשנת 2022 הן יותר מ-300 אש”ח (ועד 400 מלש”ח), יזכו לפיצוי הדומה לפיצוי לעסקים, אשר כולל שני מרכיבים: פיצוי על הוצאות קבועות – שהן סך כל ההוצאות הקשורות למכירת שירותים או מוצרים באופן שוטף במשך חודש, כשהוא מוכפל במקדם  שנקבע (אין מקדם מותאם למלכ”רים). ובנוסף לכך, פיצוי על הוצאות שכר, שמחושב לפי החלק החלק היחסי שבין כלל הכנסות המלכ”ר  להכנסות העצמיות.

רוב המלכ”רים נכנסים לאופציה השנייה: מלכר”ים אשר ההכנסות העצמיות שלהם בשנת 2022 הן יותר מ-18 אש”ח ופחות מ-300 אש”ח: זכאים לפיצוי לפי טבלת זכאויות בסכומים שנעים בין 1,750 ₪ ועד 4,4675 כשהוא מוכפל במקדם הנזק, שהוא ציון מספרי, בין 1 ל-3 לפי גובה הירידה בהכנסות העצמיות.

תזכיר החוק כולל גם הקלות במתווה הוצאת עובדים לחל”ת: תקופת החל”ת המינימלית היא 14 יום, הורדת תקופת האכשרה ל-6 חודשי עבודה במקום 12 חודשי עבודה, והטבת התנאים לזכאות לדמי אבטלה .

אדגיש כי המתווה כרגע אינו סופי, הוא טעון עדיין חקיקה בכנסת, כך שהוא עשוי להשתנות. ארגוני החברה האזרחית פועלים עתה כדי לשפר את המתווה ולהתאימו לצרכיהם הייחודיים של המלכ”רים.

גופים נתמכים מתקציב המדינה: ניתנו הקלות שונות שעיקרן: תשלום עד 80% מהתמיכה ללא הגשת דוחות, ודחייה להגשת דוח על שנת הפעילות 2022. אבל אלו עלולים שלא להספיק: ישנם גופים אשר עלולים שלא לעמוד בתנאי מבחני התמיכה כיוון שפעילותם הופסקה מפרוץ הלחימה (כפי שזה המצב לגבי גופי התרבות) או שהוסטה לנושאים אחרים (כגון סיוע לחיילי צה”ל).  מומלץ לגופים נתמכים לעקוב אחרי עמידתם בתנאי הסף ולהציף למשרד התומך בעיות הכרוכות באי עמידה הסף כדי לקבל הקלות.

אני עוסקת בכל הנושאים הנוגעים לקבלת סיוע  מהמדינה למגזר הפרטי –  למגזר השלישי (עמותות, חברות לתועלת הציבור ומלכ”רים אחרים) ותמריצים למגזר העסקי (מפעלי תעשייה, סטארט-אפ, חברות היי-טק ומפעלים קטנים). 

עבודה נכונה, היכרות עם הדרישות הבירוקרטיות והמקצועיות תסייע לכם להיכנס למעגל הגופים הנתמכים ללא תקלות.

היכרותי עם המסלולים השונים ועם הדרישות הבירוקרטיות מאפשרת למקסם את אפשרויות הסיוע, לעמוד בתנאי הסף, למלא את הטפסים הנכונים ולהתמודד עם ביקורות עומק ודחיית בקשות. 

תודה רבה!

יש לכם הערות או הארות? מוזמנים ומוזמנות לשלוח אליי!

אהבתם את התוכן? אשמח אם תשתפו עם קולגות וחברים!

 

האמור לעיל אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי ואינו מהווה  חוות דעת משפטית. המידע הינו מידע חלקי וכללי בלבד, והמסתמך על המידע עושה זאת באחריותו ועל דעת עצמו בלבד.

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn